MARI BERSENAM: AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT

Posted: May 4, 2012 in Uncategorized

Isu kegemukan sejak dari dulu lagi menjadi topik perbualan. Namun, jika dulu, masalah kegemukan sering diperkatakan berlaku di kalangan dewasa, kini masalah sama dihadapi kanak-kanak dan ia bukanlah dianggap berita baik.

Pelbagai faktor dikaitkan dengan masalah kegemukan di kalangan kanak- kanak seperti gaya hidup dan pemakanan tidak terkawal. Namun, lumrah, ramai ibu bapa gembira melihat anakanak mereka gemuk kerana dianggap comel. Lalu diberi kasih sayang sepenuhnya termasuk keperluan lain seperti makanan dan minuman.

Namun, perlu diingat, gaya hidup seperti itu andai diteruskan hingga dewasa, bakal mengundang masalah seperti mudah mendapat penyakit selain faktor rasa rendah diri akibat obesiti.

Kegemukan yang dialami 98 peratus datang daripada sikap individu itu sendiri.

Dalam menangani isu kegemukan, faktor yang perlu diambil kira ialah soal keupayaan jantung untuk mengepam darah yang membawa nutrisi tertentu ke seluruh badan. Secara ringkasnya, semakin gemuk diri anda, semakin banyak bebanan jantung untuk mengepam darah ke bahagian badan yang diselaputi lemak.

Jika sudah dewasa, dikhuatiri anak anda yang sudah terbiasa dengan pemakanan dan berat badannya, berasa ingin berubah dan melakukan senaman.

Sehubungan itu, didikan dan rangsangan sejak dari kecil sangat digalakkan. Sehubungan itu, ibu bapa perlu memberi panduan mengenai kepentingan menjaga pemakanan dan berat badan kepada anak mereka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s