PIRAMID MAKANAN YANG SIHAT

Posted: May 20, 2012 in Uncategorized

Dari dulu kita telah diajar bahawa piramid makanan adalah seperti berikut :-

Tetapi kita telah mengetahui bahawa karbohidrat yang banyak boleh menyebabkan bermacam jenis penyakit seperti obesiti, kencing manis, sakit jantung dan juga kanser. Juga diketahui bahawa sayuran dan buahan banyak mengandungi antioksiden, anti-viral, anti-bakteria dan sebagainya termasuk berupaya sebagai penawar berbagai penyakit.

Kita juga tahu bahawa makanan terproses tidak ada zat makanan tetapi enak dimakan, gula yang banyak juga akan mengakibatkan berbagai penyakit, elok dielakkan. Air telah terbukti mempunyai sifat menyembuh apabila ia bersifat heksagon dan bertenaga.

Oleh itu piramid makanan yang sihat adalah seperti berikut :-

Diwarnakan merah bermaksud tidak baik untuk kesihatan tetapi jika rasa teringin sangat, bolehlah makan sedikit.

Lemak diperlukan oleh badan kita dan sebaiknya ialah minyak kelapa dan minyak zaitun. Elakkan minyak tak-tepu poli (poly unsaturated) kerana ia tak stabil dan bertukar jadi toksik apabila dipanaskan.

Susu tidak dimasukkan dalam senarai kerana susu yang ada hari ini ialah susu yang telah dipasturkan dan ini tidak baik untuk kesihatan. Manakala yogut dan keju baik kerana ia mengandungi bakteria sihat (friendly bacteria).

Apabila makan hidangan, sebaiknya ialah 1 bahagian nasi perang, 1 bahagian ikan atau daging atau ayam, 1 bahagian sayuran mentah dan 1 bahagian buahan, dan di samping itu sedikit kekacang , bijian dan yogut.

Air bertenaga heksagon perlu diminum 6 hingga 8 gelas sehari. Elakkan minum air sejuk selepas makan kerana air sejuk akan membekukan lemak dalam makanan dan merosakkan zat dan strukturnya dan ini tidak baik untuk kesihatan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s